středa 11. března 2015

Jak má škola mluvit s rodiči?

Toto téma je velmi diskutované a oblíbené.
Naše škola získala akreditaci na používání značky Rodiče vítáni. Co to znamená?
Škola je hodnocena na základě mnoha kritérií. Prvním z nich je, že rodičům umožňujeme vstup do prostor školy, včetně odpoledních hodin. To znamená, že škola musí dbát na bezpečnost dětí, ale na druhou stranu se nebojí pustit kdykoli rodiče do školy, aby si mohli prohlédnout prostředí, pobavit se s učiteli a vyřídit své záležitosti. Ředitel školy není nedostupná osoba, která existuje jen jako strašák dětí, ale člověk, za kterým mohou kdykoli rodiče přijít.
Dalším kritériem je poskytnutí kontaktů na všechny učitele a vedení školy. Naši vyučující většinou rychleji reagují na mail, neboť mají vždy u sebe chytrý telefon či iPad, není výjimkou, že si korespondují či telefonují s dětmi a jejich rodiči i ve večerních hodinách a o víkendu.
To, že se rodiče dozvídají o tom, co a kdy se ve škole děje, by mělo být samozřejmostí. U nás máme na webových stránkách školy kalendář akcí, zprávy dále zveřejňujeme na facebooku a Google+. Kromě toho se rodiče a děti o všem dozví z online aplikace Bakalářů (a to včetně probírané látky), Google Classroom a mailů od učitelů.
Je pravidlem, že třídní schůzky jsou konzultace s rodiči a každý učitel si najde na rodiče čas nejen během těchto setkání, ale kdykoli po předchozí dohodě. Stejně tak si rodiče mohou domluvit schůzku s vedením.
Na některé akce školy zveme i rodiče, mohou se kdykoli přijít podívat do třídy, kde se jejich dítě učí a zůstat na výuce.
Pro děti, které se potýkají s nějakým problémem, mají učitelé stanoveny konzultační hodiny. Tam probíhá nejen doučování, ale řeší se i případné problémové záležitosti či přání dětí a rodičů.
Rodiče samozřejmě znají ŠVP naší školy a ostatní dokumenty, které jsou uveřejněny na webu, mohou se k nim vyjadřovat. Prostřednictvím mailu a Google+ dostávají i výroční zprávy školy.
Jako škola máme nasmlouvanou Pedagogicko-psychologickou poradnu, kouče a psychologa. Sami potom máme i speciálního pedagoga, na kterého se mohou děti i jejich rodiče obrátit. Výchovný poradce má u nás na starosti zejména kariérové poradenství. Ve školce funguje i logoped.


Žádné komentáře:

Okomentovat